Dziś jest: Środa, 23 Sierpnia 2017 r.
Elbląski Komitet Obywatelski » strona główna » stanowiska » Apel EKO w sprawie 1 %

WYBORY

BAROMETR AKTYWNOŚCI RADNYCH

OSTATNIE WPISY NA BLOGACH

DOKUMENTY

CZYTELNIA

STANOWISKA

Apel EKO w sprawie 1 %

Dodano: 2010-03-05, 14:59 | Odsłon: 11541

APEL

Elbląskiego Komitetu Obywatelskiego

1 % dla elbląskich organizacji – to nasz obywatelski obowiązek

Podatki musimy płacić. O tym, na co są przeznaczone – decyduje rząd. Ale teraz w pewnym stopniu także my. Robimy to wpłacając 1 % swojego podatku na odpowiednią organizację pożytku publicznego. W Elblągu jest aktualnie 39 takich organizacji. Ich rejestr znajduje się m.in. na stronie http://opp.ms.gov.pl/.

Apelujemy do wszystkich Elblążan - mieszkających w Elblągu lub poza nim - aby wpłacali swój 1 % na elbląskie organizacje. Uważamy, że jest naszym obywatelskim obowiązkiem.  Nie przekazujmy tych pieniędzy poza Elbląg, musimy być lokalnymi patriotami - nasze miasto jest najważniejsze.

Oczywiście, każdy z nas chciałby, aby te pieniądze były przeznaczane dokładnie na to, co uważa za najważniejsze. Najczęściej chcemy je przekazać na bezpośrednią pomoc ludziom potrzebującym, a nie np. na wyposażenie biura organizacji. Czasami jednak organizacje, aby móc pomagać osobom potrzebującym, czy wpływać na łagodzenie problemów społecznych,  muszą kupić komputer, wyremontować biuro itp. To też jest ważne.

Od tego roku Sejm postanowił wzmocnić przejrzystość i sprawozdawczość w organizacjach, które otrzymują 1 %. Organizacje te będą musiały zamieszczać na swoich stronach internetowych dokładne sprawozdania z wydatkowania kwot pozyskanych z 1 %. Jeżeli organizacja tego nie zrobi – traci status organizacji pożytku publicznego i możliwość otrzymywania wpłat z tytułu 1 %. Pamiętajmy o tym i sprawdźmy w przyszłym roku, jak nasz 1 % został wykorzystany.

Już teraz organizacje pożytku publicznego muszą zamieszczać szczegółowe sprawozdanie merytoryczne i finansowe ze swojej działalności. Proponujemy przed decyzją o przekazaniu 1 % przejrzeć stronę internetową organizacji i zapoznać się ze sprawozdaniem. Jeżeli sprawozdania na stronie nie ma – nie należy wpłacać pieniędzy na tą organizację. Jeżeli sprawozdanie jest i trafia do naszego przekonania – warto właśnie tam przekazać 1 %.

Apelujemy o dawanie pieniędzy organizacjom, ale też o coroczne monitorowanie wydatkowania pieniędzy z 1 %. Organizacje niewiarygodne nie powinny w naszym mieście w ogóle działać.

Za Zarząd

Arkadiusz Jachimowicz

Przewodniczący

Strona główna | O nas | Członkowie | Jak przystąpić | Galeria | Linki | Mapa serwisu | Kontakt stat4u